2018. november 2., péntek

Milyen volt a 80-as években gyereknek lenni Magyarországon?Amikor litániát zengek a gyermekeimnek arról, mennyivel másabb volt az élet alig harminc éve. Kicsit röhejes, mert én még mindig azt hiszem, gyerek vagyok. A világ pedig rohan mellettem, előttem, jobb esetben velem. De tényleg, mennyivel másabb volt...


Mindenhová gyalog jártunk és ismertük a környék összes utcáját, zegzugát. Már általános iskola első osztályától kezdve egyedül mentünk a suliba. Anyánk egyszer megmutatta, merre van. Ha másodjára nem találtuk meg, arról nem ő tehetett.
Állandóan kint lógtunk a többiekkel a szabadban. Az összes lány az utcából alkotta a lánybandát, az összes fiú a fiúbandát. Fontos feladataink voltak odakint: hajkoszorút fontunk virágokból, gesztenyét gyűjtöttünk, papírt vittünk vissza a MÉH-be, hogy az arra kapott pénzt elfagyizhassuk, volt titkos átjárónk is, meg bunker a hátsó kertben. Ha sötétedett, haza kellett mennünk. Nem volt sem karóránk, sem mobiltelefonunk, de senki meg sem kérdezte, merre jártunk, hisz együtt voltunk, mi bajunk lehetett abból?
kenyer
A boltban lehetett kapni kenyeret. Érted... egyféle kenyeret. Aminek az volt a neve, hogy kenyér. És slussz. Az volt a finom, aminek jó feketére megsült az a héja, ahol bevágta a pék. Nem volt teljesen kiőrölve, meg gluténmentes változata, meg rizs-rozs-akármi lisztből készült fajtája. Egy féle, na. Mondjuk nem is állt el három hétig, de ki a fene tárolt anno kenyeret ennyi időn át? Újat akkor vettünk, ha a régi elfogyott. Még másnap jó volt. Még harmadnap gázláng rózsája felé tartva pirítósként, vajjal és fokhagymával jó volt. De mennyiszer ettünk így pirítóst!
A boltban lehetett kapni tejet. Zacskóban. Felforraltuk és minden reggel kakaót ittunk.
Nem tudtuk, mi az az ásványvíz, de volt otthon szóda, amihez vettük a patront. Minden nap ettünk egy almát, mert tudtuk, napi egy alma, az orvost távol tartja.
Otthon kétféle gyógyszer volt: Kalmopyrin és a fehér rázós folyadék. Ez utóbbi gyógyította a bárányhimlős foltoktól a csaláncsípésen át a rohadék szúnyogcsípésekig mindent. Meg volt méz és kamillatea – ez utóbbi tényleg mindenre jó volt. Megfázásra, fejfájásra, fáradtságra, lázra, köhögésre, pattanásos arcbőrre, gyulladt fogra, felhorzsolt térdre.

Tudtuk, mi az, hogy hajóvonták találkozása tilos. A rádiót nem kapcsoltuk el, ha magyar nótát adott, akkor sem, ha népmesét olvasott fel egy gyerekhang és tudtuk, hogy ki a Botka Valéria meg a gyerekkórus.

8 megjegyzés:

 1. Hát én visza mennek abba az időbe ez a világ nem nekem való sokkal jobb volt akkor 70-80evekbe,gyereknek lenni és kamasznak is, ez alvilág szár lett

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is nem azért mert fiatalabb voltam ,de igen sokkal jobb világot éltünk ! :)

   Törlés
 2. Az a világ jobb volt nekem biztosan, gyereknek lenni akkor volt a legjobb barátok voltak fociztunk, bandaztunk játszottunk egymással, ma ilyen hol van? Szár világ lett

  VálaszTörlés
 3. Akkor még csak magyar játékosok játszottak a magyar focicsapatokban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Játszottak! Ez a kulcs szó! A játék a játékról szólt!

   Törlés
 4. Nem lehet és nincs is értelme összehasonlítani a korokat.Mindenkinek a gyerekkora kedves és akkor volt jó.De azt a kort te fiatalon élted.Nem biztos hogy beteg öregként is abban a korban élnél."Ami egyszer volt újra nem jön el."/Kiss Tibi/

  VálaszTörlés
 5. Forrás: https://bouvet.cafeblog.hu/2016/12/26/mi-a-nyolcvanas-evek-retro-gyermekei/

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...