2017. december 11., hétfő

A csehszlovák Mustang, ami két lóerővel hasít - Jawa 50 Mustang (1976)

Hozzánk is sok jutott a biciklikormányos, csupasz vázas Jawa kismotorból, aminek még találó gúnynevet is adtak a magyarok.
Minimális változtatásokkal egészen 1982-ig gyártották kékben, pirosban és sárgában
Forrás: Retro Mobil
Volt a Jawának egy jól bevált, kicsit a Simson Schwalbe-ra hajazó 50 köbcentis, sikeres burkolt robogója, a Pionyr 20. 1969-ben, amikor a vezetőség eldöntötte, hogya csupasz robogók divathullámára felülve új modell kell, a mérnökök nemes egyszerűséggel megszabadították a Pionyrt a lemezruhától.
Keskeny és magas tankja miatt „aktatáskának" is becézték. Tesztgépünk teljesen típustiszta, nincs rajta, benne idegen alkatrész
Forrás: Retro Mobil
Alapnak megmaradt a váz, a hajtáslánc, és a futómű, lényegében csak új sárvédőket, és lábtartókat kellett szerkeszteni hozzá, és persze kitölteni a fekvőhengeres motor felett így keletkezett méretes űrt. Ezt egy lapított, és a kismotorhoz képest hatalmas, 8 literes tankkal oldották meg, aminek felső élét az ülés síkjába süllyesztették,itthon ezért kapta a gép a „deszkajáva" gúnynevet,de a látványnak nem tett jót a 72 centi széles biciklikormány sem.

Nem tépte fel az aszfaltot

A Mustangnak keresztelt régi-új modell kétféle teljesítménnyel készült, a 3,5 lóerős „nyitott" (és rendszámköteles) kivitel le tudta hajrázni a Simsonokat is, de a kisebb főfúvókával, és szűkebb torokkal lefojtott 2 lóerős kifejezetten lassú gép volt.Tuningnak volt tere bőven, nem is kellett sok az őrjítő 4 lóerő feletti eredményekhez.
Viszonylag sok volt a gond a kiforrott műszaki alapok ellenére a lengéscsillapítás nélküli első villával és a gyújtással, ráadásul a lánc is gyorsan nyúlt, a menetek pedig olykor szakadtak.Erősen ingadozott a minőség,de az életciklus végén azért készültek kifejezetten tartós és strapabíró Mustangok is (a típust 1982-ig gyártották).
A 4 lóerős kivitelek ennél hosszabb láncáttétellel futottak
Forrás: Retro Mobil
Természetesena leleményes magyar motorosok megpróbálták feljavítania szerkezetet, gyorsan előkerültek a Simson-rugóstagok, a Skoda-megszakítók, a Trabant-kondenzátorok és gyújtótrafók...

Meghálálta a törődést

Ezt az 1976-os és így már az 1975-ben finoman (főleg elektromosan) felfrissített második sorozatba tartozó motort mai gazdája elhanyagolt állapotban, rozsdásan vette még 2014-ben, kifejezetten ilyet keresett, mert fiatalkorában Mustangon motorozott.
A gyújtás-világításkapcsolóból nem lehet kivenni a kulcsot
Forrás: Retro Mobil
Első rúgásra beindult a gép, de rengeteg javítanivaló volt rajta. A fordítva kapcsolható (fent az egyes, lent a kettes, és a hármas) váltóval és a kuplunggal nem volt gond, de a hengert meg kellett fúrni, és ki kellett cserélni a tömítéseket szimmeringeket is.
Az egész hátsó traktus a kipufogóval együtt a Pionyrtól való. 125 mm a dobátmérő, 16 colosak a kerekek
Forrás: Retro Mobil
Újak a fékek és a fényezés is friss. Szokatlan módona motor jobb oldalán van a berúgókar, és előrefelé fordul el, így lényegében csak a nyeregben ülve (vagy felállva) lehet indítani. A szívató úsztatós, jópofa apró, lefolyós tálcába gyűlik a túlcsorgó keverék.
Szokatlan, és elég kényelmetlen a jobb oldali berúgókar. A légszűrőházat és karburátort összekötő „porszívócső" korábban megbújt a Pionyr borítása alatt, így nagyon feltűnő
Forrás: Retro Mobil
Macerás így a hidegindítás, ráadásul a motor (vagy inkább a hosszú szívócső) nem melegszik elég gyorsan, hidegen rángat, és időnként – ha a keverék leszegényedik - fel is pörög a Mustang.

Lassú, de élvezet vezetni

Ha kitanuljuk a váltó kezelését, élvezet csattogtatni, és gyorsan is lehet. A rugóutak rövidek, hidraulikus csillapítás nincs,a Mustang ráz, de egyenesben stabilan fut, és meglepően mélyre lehet dönteni, illetve balkanyarban csak lehetne, mert könnyen leér a kipufogódob.
Szokni kell a fokozatkiosztást, a kuplung finoman működik, és tartós
Forrás: Retro Mobil
A gyengécske motor nem szívesen forog, és a rövid harmadik, de főleg a rövid hátsó láncáttétel miattmár 40 km/h körül is nagyon hangos.Bár az ülés elég széles, a puha szivacsot könnyű „átülni", már akár néhány kilométeren is nyomhat a vas. Átlagosak a fékek, ekkora sebességhez és tömeghez pont megfelelőek.
Ugyanez a lámpa világított a Pionyron, de az ülés és a sárvédők kifejezetten a Mustanghoz készültek
Forrás: Retro Mobil
A Simsonoknál mindig jóval olcsóbb és legalább ennyivel alacsonyabb presztízsű, viszont könnyen javítható és könnyű masina odafigyelést és rendszeres karbantartást igényel. Ha nem hajtjuk 40-45 km/h-nál gyorsabban, akár sok tízezer kilométert elfut nagygenerál nélkül!
Műszaki adatok
Motor: egyhengeres, léghűtéses kétütemű. Hengerűrtartalom: 49,8 cm3. Furat x löket: 38,0 x 44,0 mm. Kompresszió: 9,2:1. Teljesítmény: 2 LE, 4600/perc fordulaton.
Erőátvitel: háromfokozatú, lábkapcsolású sebességváltó, hátsókerékhajtás lánccal. Többtárcsás, olajfürdős tengelykapcsoló.
Felépítés: acél zártszelvény váz.
Felfüggesztés: elöl teleszkópvilla lengéscsillapítás nélkül, hátul lengővilla két rugóstaggal. Elöl-hátul mechanikus működtetésű (bowdenes) dobfék.
Hossz x szélesség x magasság: 1780 x 720 x 930 mm. Saját tömeg: 62 kg.

14 megjegyzés:

  1. Nekem is volt ilyen, nagyapám vette nekem 6400 forintért, ami ma nevetséges, de 800 volt a nyugdíj. Egy Simson akkoriban 10000 felett volt.Csodás idők voltak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én egy Romet Pony-val kezdtem! :)

      Törlés
    2. Nekem is nagyapám vette és 6400 forintért !!! Ladon a műszaki boltban ! Nem tegnap volt !!:-((

      Törlés
  2. 9700 volt a simson,de csak protekcióval lehetett kapni :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is volt, de sokat hajtottam! Ja! Ifjúság!
    Olajsárgáról én fújtam át pirosra.

    VálaszTörlés
  4. 1987-ben ilyen volt az első motorom!! Nagyon szerettem!!

    VálaszTörlés
  5. A nyolcvanas évek eleje táján nekem is volt belőle 2 db az egyiket még a zsarnai ppiacon vettem alkatrésznek 800ft ért azzal jőtem haza jó volt a kis jawa én szeretem.

    VálaszTörlés
  6. Nekem is volt. A motorja gyenge volt, teljesen új motort kapott de az sem bírta sokáig.

    VálaszTörlés
  7. A kormány szélességi mérete tette irónikussá az amúgy korrekt kinézetű kismotort.

    VálaszTörlés
  8. Nekünk is volt.
    Most találtunk hozzá még alaktrészeket.

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Én úgy emlékszem hogy az elődjét, a burkoltat, Jawa Ideal néven forgalmazták. Rendszám kellett rá. Nekem is volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen 1964 gyártmányú volt a Nagybátyámé is és rendszámos.Ment 60-70 km/ó sebességgel is.2 személyes volt.Patent kis gép volt.

      Törlés

Ezt is látnod kell

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...