2018. szeptember 1., szombat

TOP 10 bizarr higiéniai szokás a középkorból!



1. Legközelebb, ha kézmosás közben úgy tűnik, túl hideg a víz, gondolj a következőkre: Angliában 1500 körül a legtöbb esküvőt júniusban kötötték, mivel a hagyomány szerint az évi fürdést májusban végezték el és júniusban még elég jó szagúak voltak. Az esetleges kellemetlen szagok elfedéséért a menyasszonyok nagy csokor illatos virágot tartottak kezükben. Ez lett a későbbi menyasszonyi csokor.

2. A fürdő egy nagy, forró vízzel teli kádból állt. A tiszta vízben való mosdás a ház urát illette meg. Utána a fiai és a ház többi férfitagjai fürödtek, majd a nők, végül a gyerekek, utolsónak maradva a csecsemők. Időközben a víz olyan piszkos lett, hogy el is lehetett
tűnni benne. Innen ered a mondás is: "Don't throw the baby out with the bath" – Ne
dobd ki a fürdővízzel a gyereket is!

3. A házaknak magas, nádból készült teteje volt, alatta nem volt kideszkázva. A meleg háztetőn sütkéreztek az állatok, macskák, kutyák, patkányok, bogarak. Esős időben piszkos és nedves lévén, az állatok gyakran lepotyogtak a tetőről. Innen a mondás is: "It's raining cats and dogs"- Macskák és kutyák potyognak az égből! Mivel a szobák felett csak a háztető volt, különösen a hálószobában kellett kitalálni valamit, hogy az ágy ne teljen meg bogarakkal és más szeméttel. Így jelent meg a baldachinos ágy rudakon kifeszített lepedő az ágy felett.

4. A gazdag házak padlója kőlapokból volt kirakva. Esős időben, télen síkossá vált, ezért szalmával (thresh) hintették le, hogy járni tudjanak a házban és melegebb legyen. Idővel annyi szalma gyűlt össze, hogy ajtónyitáskor egyszerűen kicsúszott az ajtón. Ekkor kitalálták, hogy egy fadarabot tettek az ajtó elé. Így jelent meg a küszöb (angolul threshold)

5. Disznóhúshoz ritkán jutottak, ilyenkor nagyon különlegesnek érezték magukat. Ha ekkor vendégük is volt, tüntetően lelógatták a sonkát a gerendáról. Tehetősnek számított az a férfi, aki "could bring home the bacon" ("sonkát tudott hazahozni"). Keveset vágtak a sonkából, szétosztották a vendégek között, és elégedetten "chewed the fat" rágcsálták a zsíros darabokat az asztalnál.

6. A kenyérosztásnak is megvolt a sajátos szabálya: A dolgozók kapták a kenyér égett alját, a család a kenyér belét, és a vendégek, megtiszteltetésképpen, a kenyér felső kérgét ("upper crust").

7. Ólomkupákból itták whiskyvel a sört és ez a kevert ital napokig leverte lábáról fogyasztóját. Úgy feküdtek az útszélen, mintha kómában lettek volna. Rendszerint kinyújtóztatták a részeget a konyhaasztalon 2 -3 napig, a körülötte egybegyűlt család evett ivott és várta, hogy felébred-e.... Így vált szokássá a virrasztás ("to wake up" - felébredni)!

8. Mivel a temetők beteltek, kiásták a koporsókat, és a csontokat és az úgynevezett csontok házába vitték ("bone-house"), így a sírhelyeket újból fel tudták használni. Amikor ezeket a koporsókat megnyitották, elég sok koporsó falán karcolásokat vettek észre és rájöttek, hogy azokban élve voltak eltemetve az emberek. Ekkor gondolták ki azt, hogy temetéskor rákötözzenek egy zsinórt a halott kezére, azt kivezetve a koporsón, síron keresztül csengettyűt
kötöttek a végére. Kijelöltek egy személyt, aki egész éjjel a temetőt járta és figyelte
az esetleges csengőszót. Így jelent meg az éjjeli őrjárat "graveyard shift" – ami ma az
éjszakai műszakot jelöli - és a csengő hangja életet mentett ("saved by the bell").

9. A középkori Angliában az emberek nem szexelhettek, csak a király jóváhagyásával
(kivétel a királyi család). Mikor egy család gyereket akart, a királyhoz kellett fordulniuk kérelemért, aki küldött nekik egy táblát, amit az ajtóra kellett kitűzniük, amikor házas életet éltek. A táblán ez állt: Fornication Under Consent of the King. (F. U. C. K.), azaz paráználkodás a király engedélyével. Innen ered a mai "fuck" angol szó.

10. Hihetetlen, de az, amire a 21. században egy egész ipar épült, azt régen sokkal egyszerűbben oldották meg: igaz, így szabadítva el betegségeket, járványokat. A középkorban ugyanis nemes egyszerűséggel az éjjeli tálba "végzett" dolgokat kiöntötték az ablakon, egyenesen az utcára. A másik megoldás is valami hasonló volt: a várakba úgynevezett
gardróbot építettek, vagyis egy olyan terasz-szerűséget, amely zárt volt, és amely kívülről a fal síkjából kiemelkedett. Az alján egy lyuk volt, ezen keresztül pottyant ki a bent ülő salakanyaga. Az angol WC-t csak a 16. században egy Sir John Harrington találta
fel, ám az még évtizedekig nem terjedt el, bár Erzsébet királynő próbálkozott vele, és udvarában építtetett egy illemhelyet - nem nagy sikerrel, nem szerették ugyanis használni az alattvalók. Az angol, vízöblítéses toalett végül csak a 19. században vált széles körben ismertté és használttá, ám még sokáig nem volt hozzá WC-papír, bármilyen hihetetlennek is tűnik.
A tekercses segítség egyrészt egy Gayetty nevű New York-i vállalkozó nevéhez fűződik,aki kitalálta, hogy a papírral könnyen tisztán tarthatják alfelüket az emberek. Ám egy távoli országban már jóval korábban rájöttek erre: Hung Wu kínai császár bizonyíthatóan használt már lepedő nagyságú papírt a 14. században.
Mára pedig - mint említettük - egy egész iparág épült a WC köré: illatos, zenélő, önmagától működő toalettek, intelligens illemhelyek egész arzenálja várja a magukon könnyíteni vágyókat.



13 megjegyzés:

  1. Nagyon erdekes dolgok ezek, a mai ember nem is gondolna. Jo lenne tobb hasonlo irasokat kozzetenni. Koszonom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szereted az ilyen történeti kitekintéseket, ajánlom figyelmedbe Bill Bryson könyveit. Kezdve mondjuk a magánélet rövid történetével. Vagy a majdnem minden rövid tortenete. Zseniálisan ír az ember, aminek nem jár utána, az nem is létezik ;)

      Törlés
  2. Kár, h a fele urbánus legenda. Legközelebb azért egy kis utánanézés nem árt :). Tényleg a teljesség igénye nélkül: profi wc már a római korban is volt, (sőt azelőtt is), nem az angolok találták fel. A wc papír kifejezetten nem jó irány, erre a dokik a vizes lemosást ajánlják, amit Ázsiában már ezer éve gyakorolnak. A FUCK sztori pedig egy komplett marhaság, nem kellett királyi engedély a szexhez. A tetőről lepotyogó állatokról annyit csak, nem hogy baldachin, de gyakran még ágy sem volt a szegény nádfedeles kunyhókban. A kastélyokban, nagy várakban azért kellett ez az extra izoláció az ágy köré, mert irgalmatlanul hiányzott a hőszigetelés, a falak kőből voltak, nagy belmagasság mellett nem lehett kifűteni a termeket. Még így is olyan dermesztő hideg tudott lenni, hogy hálósapkát is húzni kellett.

    VálaszTörlés
  3. Na jó, azért a F.U.C.K. sztorija egy jó nagy ökörség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván :D :D :D Ellenőrizni se tudták volna...

      Törlés
    2. Kizárt dolog hogy hülyeség, hiszen itt írják. Bár nem logikus, mert mos tmár az angolok se a király engedélyével basznak. Amúgy meg mi a frásznak tartják el az adójukból (a királynőt / királyt) mikor nem is az uralkodik valójában felettük... Vagyis idióták az angolok a mai napig is, csak mos tmár nem olyan koszosak, mint anno.

      Törlés
  4. http://m.mult-kor.hu/mit-hasznaltak-az-emberek-a-toalpapir-elott-20181105?utm_source=social&utm_campaign=mit-hasznaltak-az-emberek-a-toalpapir-elott-20181105&utm_medium=facebook&fbrkMR=cookie

    VálaszTörlés
  5. ha királyi engedély kellett volna a szeretkezéshez, anglia elnéptelenedett volna...ami igaz az egészből, az az, h a nemesek és főnemesek királyi engedély nélkül nem házasodhattak...semmire se jutott volna ideje az uralkodónak, ha reggeltől estig fuck engedélyt ad ki...ez egy hülyeség...ami pedig a baldachint illeti...a hideg ellen védekeztek így...mondjuk el tudom képzelni, h a nádtetős házakban mindenféle lény megtelepedett, de azokban a házakban nemhogy baldachin, de ágy se igen volt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A baldachinnal kapcsolatban annyi a valóság, hogy a jómódú polgári és nemesi házakban teméntelen poloska lézengett, amik aztán éjszakánként lepotyogtak a mennyezetről. Ezek elleni védekezésül alakították ki a baldachint.

      Törlés
    2. Nem, a Baldachin lényege az volt hogy viszonylag zárt legyen az ágy, oldalról el lehessen függönyözni, így az akkori huzatos házakban az alvás kellemesebb volt egy ilyen körben letakart hálóhelyen.
      Voltak fűthető hálószekrények is.

      Törlés
  6. a szalma az straw... nem thresh. és nem stró, hanem sztra, hosszú a-val...

    VálaszTörlés
  7. Itt is össze van keverve, ahogy szokták csinálni... A hazugságot a valósággal összemossák... Ember legyen a talpán, aki ezeket kiválogatja... Megy hülyités...

    VálaszTörlés

Ezt is látnod kell

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...