2016. október 23., vasárnap

A Fehér Gárda mozgalom / Folytatás a posztban

Az 1949 nyarán kibontakozó Fehér Gárda mozgalom egy igazi titkos antikommunista szervezkedés volt. Magát az egész hálózatot csak a vezetők látták át, egy-egy összekötő négy emberért volt felelős, a többiekről nem tudott. A mozgalom láncszerűen épült fel. A fehérgárdisták szűk körben gyűléseket tartottak, arra készültek, hogy amennyiben kitör a forradalom, akkor ők élére állnak a folyamatoknak. Vannak olyan vélekedések is, hogy a Fehér Gárda egyfajta korai előrejelzése a 6 év múlva kitört népfelkelésnek, „egy kis ’56”.
Székkutas

A parasztság kifosztása, a beszolgáltatás és a padlássöprés, az erőszakos téeszesítés, a kulákság elleni hadjárat, a megfélemlítés és az ÁVH terrorja váltotta ki azt az elégedetlenséget, amely a Fehér Gárda ellenállási mozgalom elindításához vezetett. Az első szerveződő egységek 1949-ben jöttek létre az Orosháza - Hódmezővásárhely közötti pusztán. A mozgalom főként a tanyai lakosságot ölelte fel, bár előfordultak Orosházán, Békéscsabán, Makón, Maroslelén és különösen Hódmezővásárhelyen városi-falusi sejtjei is.
Blaho Jénos

A szervezkedés dél-alföldi részének két főszereplője Kovács István és Blahó János volt. Az Államvédelmi Hatóság besúgóhálózata segítségével göngyölítette fel a mozgalmat. Elsőként Blahó Jánost fogták el a hatóságok, majd 1950 őszén fokozatosan tartóztatták le a szervezkedés vezérkarát. A harminc vádlottból Blahó Jánost és Kovács Istvánt halálra ítélték, 22 személyt Kistarcsára internáltak. Kovácsot és Blahót 1951. március 30-án kivégezték.

A 24 éves Kovács István a bírósági tárgyalásakor találkozott utoljára édesanyjával. A halálba készülő fiú úgy búcsúzott, hogy kitépett néhány szálat a hajából és azt adta oda anyjának, hogy maradjon neki valami emlék a gyermekétől.

Blaho Jánosné - börtönfotó




1 megjegyzés:

  1. Édesanyja (nagymamám) ezek után megtagadta Istent és emlékszem "Pityu"-ról sose volt szabad beszélni gyerekkorunkban. Nagyapám úgy tudom végig nézte a kivégzést és azt mesélte, hogy Pityu 5 perc után is élt, mert erős volt a nyaka, de nem kegyelmeztek neki, pedig 5 perc után kellett volna vágni. A padláson volt egy nagy színes fénykép Pityu-ról, amit egyszer odaadtunk egy idős embernek, aki elvitte és készített róla másolatot. A színes fénykép visszakerült hozzánk, viszont "Pityu" fényképéért eljött a lánya Venezuelából és elvitte. Pityu fényképészettel is foglalkozott, a színes fényképet valószínű Ő állította elő. Valamelyik Szegedi orvosi intézetben állítólag Pityu koponyáját állították ki, vagy használták fel mint bemutató, tanulmányozható iskolai eszközt, mivel tökéletes formája volt.

    VálaszTörlés

Ezt is látnod kell

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...