2015. szeptember 25., péntek

Miért bélás a régi kétforintos? / Folytatáshoz kattints a posztra

– Van nálad egy bélás? Haza kell telefonálnom, hogy kések. – Sokunknak lehet ismerős a mondat. Aki élt még a pénzbedobós telefonok korában, bizonyára emlékszik a mai érmékhez mérten igen tekintélyes súlyú réz két forintosra. De miért hívták bélásnak ezt az aprópénzt, akkor, amikor nem csak a dal, de a telefon is 2 Forint volt?

A válasz, amennyire egyszerűnek tűnik, annyira összetett. Sajnos semmi írásos konkrétum nem maradt fenn a bélás elnevezés eredetéről, így kénytelenek vagyunk valószínűsítésekbe, s feltevésekbe bocsátkozni. Tény, hogy a bélás, mint szinonima túlnőtt a rézpénzen, s gyakorlatilag mindenhez hozzátapadt, amit kettes számmal fejeztünk ki. Emlékezzünk csak az iskolai elégséges osztályzatra!
De mi köze a Béláknak a kétforintoshoz?
Mint személynév, úgy tűnik, hogy semmi. Egyes feltevések szerint az aprópénznek volt egy olyan verete, melyen valamelyik Béla királyunk szerepelt (a legösszecsengőbb állítások szerint IV. Béla). Alapos utánajárást követően azonban kijelenthetjük, hogy nem volt olyan forgalomban lévő kétforintos érme, melyen Béla király arcképe díszelgett volna. Bár elviekben elképzelhető az, hogy valamilyen különleges, korlátozott példányszámú veretet bocsátottak így ki, azonban ez (épp a korlátozott példányszám miatt), nem forgott annyira a nép kezén, hogy becenév tapadhatott volna hozzá.
belas
A legvalószínűbb magyarázat a börtönszlengből ered. A rabok kezdték el ugyanis mallér névvel illetni a tízforintost, majd bémallér néven a húszast. A két elnevezés később a pesti szlengben is meggyökeredzett. A bélás a bémallér, azaz a húszas tovább becézett változata, ami a kétforintost jelentette.

Bár ez utóbbi magyarázat is kissé nyakatekertnek tűnik a bélás elnevezésre, jobb híján azonban fogadjuk el ezt. Természetesen, aki közelebbit tud az egykori réz kettes történetéről, annak véleményét akár itt a kommentben szívesen olvasnánk!

9 megjegyzés:

  1. Szerintem a "Bélás " kifejezés abból eredhet még, hogy egy Béla nevezetű egyén, mindég két forintot kéregetett. szép lassan rajta maradt hogy Bélás kettes, majd később csak "bélás...."
    Krampusz.

    VálaszTörlés
  2. Úgy mint az V.kerületi füttyös? Mindig 1 forintot kért vagy rávert a csajok fenekére egy újsággal és állandóan fütyült, mégsem lett füttyös a forintosból :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem az elnevezés valóban a börtönszlengből származik. Még régen olvastam egy 60-70 éve íródott, akkori büncselekményekről szóló könyvet. Az egyik részben mondta el valaki a számokat egytől tízig "alvilági nyelven": alzó, BÉLA, giza, ablak, csákó, volf, zi, szombat, olló, mallér... Ez nagyjából összevág a Szirmay: A magyar tolvajnyelv szótára. 1924 című művel is.

    VálaszTörlés
  4. A bélásról nekem a "Nálam mindíg 2 forint ez a dal " jut az eszembe .

    VálaszTörlés
  5. Eleinte nem szerettem ezt a zsargnt , a későbbiekben már az elégséges osztályzatot is bélásnak neveztem .
    Egyébként (úgy tudom ), hogy a 72-es bélásnak valamiér arany tartalma is volt , ezért sokan gyüjtötték .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1973 ba csak 800000db vertek az érméből ezért ritkán lehetett vele találkozni és innen a népi hit,, hogy arany tartalmával, az viszont igaz emiatt egy darab se került vissza a MNB zuzdájába belöle

      Törlés
  6. III. Béla uralkodásának vége felé jelent meg a rézpénz magyar országon. tehát a "Bélás" elnevezés a réznek szól. Lásd: iskolai osztályzatban, az első elfogadható osztályzat!

    VálaszTörlés
  7. Nem ez volt a bélás ez elött levő kiadás volt a bélás.

    VálaszTörlés
  8. Ezüst,nekem is van belöle sgy pár darab.

    VálaszTörlés

Ezt is látnod kell

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...