2015. július 29., szerda

KITELEPÍTETT SVÁBOK / Folytatáshoz kattints a posztra

Nincstelenül távoztak a svábok Magyarországról
1945. december 22-én - bő másfél évvel a magyarországi zsidóság deportálása után - a magyar minisztertanács rendeletet alkotott arról, hogy a 300-400 ezer fős magyarországi németségnek el kell hagynia Magyarországot, vagyonuk pedig a magyar államra száll. Az első vonat 1946. január 19-én indult Budaörsről.




Magyarország és a németség története közel ezer éve egybefonódik. Közös történelmünk során a békés együttélés és a háborúskodások váltották egymást: a háborúk jellemzően kívülről érkeztek, míg az országban megtelepedett németek alapvetően konfliktusmentesen élték mindennapjaikat a többi nemzettel.


Magyarországra már a középkorban megérkeztek az első németek: Erdélyben és a mai Szlovákia északi részén telepedtek meg a szászok, akik jellemzően városlakók voltak, jelentős részben hozzájuk kötődik a magyarországi városok és kereskedelem születése. A második nagy betelepítési hullám a 18. században következett be: a török háborúk okozta lakosságcsökkenést a bécsi udvar szervezett betelepítésekkel próbálta pótolni. Az ekkor Magyarországra költözött német csoportokat nevezzük sváboknak: ők főként a török háborúk által leginkább sújtott területeken, vagyis a Pest-Buda környékén, Fejér, Veszprém, Somogy és Tolna megyében, Duna-Tisza közén és néhány egyéb helyen telepedtek meg.

 A 19-20. század fordulójára a magyarországi németség jelentős szerepet töltött be az ország életében. Számarányát tekintve a mai Magyarország területén élők kb. 7%-át tették ki 1910-ben, míg az egész történelmi Magyarország lakosságának kb. 10%-át alkották a szász és sváb kisebbség tagjai. Társadalmi megoszlásuk is jellegzetes: a magyarországi németek egyrészt városlakók voltak, másrészt pedig a főként a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén élő svábok virágzó földműves gazdaságokat vezettek.






2 megjegyzés:

  1. Meghatódtam a fényképeket nézegetve. Sajnos az én szüleimet, rokonaimat is meghurcolták
    annakidején mert mi is svábok vagyunk. Többet nem kívánok mondani arról az időszakról!

    VálaszTörlés
  2. Szomorú a történet és a látvány is. A mi családunkat-engem is 3 évesen, félárván- Csehszlovákiából az Ő helyükre hoztak, telepítettek be. Szörnyű volt-bár gyerekként csak a marha vagonra, néhány tyúkra a ketrecben és a kiságyamra emlékszem-de édesanyám és az otthon maradt rokonok, szeretteink sokáig nagy-nagy bánatban éltek. nem volt mit tenni, nekünk ez jutott és vígaszt, kárpótlást azóta sem kaptunk. Botos Györgyné, egykori kitelepített, vagy áttelepített?
    Tatabánya, 2020. május 1.

    VálaszTörlés

Ezt is látnod kell

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...