2017. augusztus 1., kedd

TATABÁNYA - Csákányosi csárda / Folytatás a posztban


 Az 1-es főút mellett áll a Birka Csárda, ott ahol kéktúra keresztezi azt. A múltban több sorscsapás is érte ezt az étlapjában is egyedi vendéglőt (a birka nem csak a nevében szerepel, de az étlapján is): még a múlt század hetvenes éveiben leégett, aztán miután ismét felépítették a forgalmas főút mellett, elkészült a párhuzamos nyomvonalon futó autópálya. 
  Sokan azt jósolták akkor, csődbe megy az addig jól menő vállalkozás, de a Birka Csárda túlélte ezt is, mert bár az átutazók elmaradtak a vendégek közül, de az ínyencek továbbra is visszajártak a mára bizony meglehetősen gyérforgalmú út mellett fekvő étterembe ami sajnos mára a múlté .
 Az épület közepén egy kémény áll, az alaprajz egy kört közelít. A kémény hagyományos rendeltetésén kívül a tetőszerkezet alátámasztó oszlopaként is funkcionál. Két nagyméretű ablakszemmel nyílik fel az egyébként zárt tömegű ház a kilátás felé. A csárda egy öt különböző tervből álló tervsorozat egyetlen megvalósult példája. Ez a megvalósulási arány általánosnak tekinthető. A tatabányai csárda az emberi arc képének és a koponya zártságának szeretett volna építészeti példája lenni.
 Az épületet Makovecz Imre tervezte .Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...