2018. október 3., szerda

Budaszentlőrinci pálos kolostorrom / Folytatás a posztban


A kolostort a XIII. és XIV. század fordulóján, olasz építőmesterek építették. A kolostor helyszínéül egy román kori templom melletti területet választottak az egykori Nádor falu szélén. A hely a Szentlőrinc, majd Budaszentlőrinc nevet a rend védőszentjéről kapta. A kolostor építtetője a pálos rend volt, amely az egyetlen magyarországi alapítású szerzetes rend. A rend alapítója Boldog Özséb esztergomi kanonok először Pilisszentkereszten (mai nevén Klastrompusztán) telepítette le a Pilis remetéit.
Az építés idején a környék gyéren lakott, nagyobb településektől távol eső, erdőkkel körülvett, csendes hely volt, ami a szerzetesi élet egyik alapfeltételének számított.
Mivel a kolostorban élőknek önmagukat kellett megvédeniük, olyan helyszínt választottak, ahonnét a környék könnyen áttekinthető volt. A kolostor a János-hegy és a Hárs-hegy közötti nyeregben épült, amely erre a célra stratégiailag megfelelőnek bizonyult. A kolostort végül a török hódítók pusztították el, falait tíz napon át ostromolták, a porig rombolás helyett azonban csak a használhatatlanná tétele volt a céljuk.
A XX. században megkezdett ásatások során feltárták a kolostorrom és a közeli, négyzet alakú építmény alapjait. Néhány éve a templom fő- és egyik oldalhajójában keresztet állítottak. 2001 augusztusában a főtemplom romjai között szabadtéri oltár felállítására is sor került.
Hol található?: Budai-hegység
Kategória: Emlékmű/emlékhely
Hogyan közelíthető meg?: Autó, Gyalog, Kerékpár, Tömegközlekedés
Szolgáltatások: étterem a közelben, információs táblák, pad-asztal garnitúra, sétautak
Nehézségi fok: Könnyű
Megközelítés: A kolostorrom a Gyermekvasút Szépjuhászné állomásától pár száz méterre található, onnan néhány perces sétával megközelíthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...