2016. november 16., szerda

Rovás - Újraéledő jelek / Folytatás a posztban

A magyar rovásírás a nemzet egyik méltatlanul elfeledett kultúrkincse. Már honfoglaló őseink is használták, de eredete még korábbra nyúlik vissza. Nevét onnan kapta, hogy általában fába (botra), vagy ritkán kőbe vésték, illetve rótták. A rovásból adódik a betűk szögletes jellege, ezeket a jeleket könnyebb volt bevésni, mintha ívesebb betűket használtak volna. Szintén emiatt használták az ún. csoportjeleket és a rövidítéseket. (Lásd. az “Írás szabályai” részben.) Az írás irányultsága (jobbról-balra) pedig abból fakad, hogy könnyebb volt a botot bal kézzel tartani, és jobb kézzel balra haladva írni.
Az elmúlt években szerencsére egyre többet lehet találkozni a rovásírással. Sokan vannak akik büszkén használják ezen ősi írásjeleket, és sajnos akadnak sokan olyanok is akik “démonizalják”.
Azt, hogy mi okozza ezt a nagy megosztottságot talán mindenki sejti… A rovásírás sok más nemzeti örökséggel egyetemben politikai játszmák eszközévé vált, amely beárnyékolja ezen páratlan örökségünk fontosságát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...