2015. december 20., vasárnap

Muraszemenyei talpasház / Folytatáshoz kattints a posztraA favázas házak alapja döngölt agyag, a mennyezet sokáig csak fejszézett (bárdolt) fenyőgerenda volt. A tető általában nyeregtető volt, ami az utca felé csaknem mindig csonkakontyban végződött. Alatta a ház padlástér előtti végoromfalát faragott, csipkézett szélű deszkákkal fedték, amit már jó előre és nagy gonddal készítettek el. A tető favázának elkészítése után rakták fel a zsúpot, amit rozsszalmából készítettek. A Muraközben jellemző oromzati kialakítás a két kis padlástéri ablak volt, közötte mélyedéssel, amelyben tűzoltóruhában ábrázolt Szent Flórián kis szobra állt. A népi hagyomány szerint ő védte meg a házat a tűzvésztől.

 A padlást több rétegben mindig simára sározták, az alsóbb rétegeket törekkel kevert sárral, a legfelsőbbet pelyvával. A falakat kívül-belül fehérre meszelték, esetleg kevés kék festéket is tettek a mészbe, hogy vakító fehérnek tűnjön. A talpfát, a sárgerendát és a pitvar járószintjét piros földdel meszelték be. Az alsószemenyei Táncsics utca 2. számú ház a dél-zalai népi építkezést jellemző füstöskonyhás talpas háza. Azért hívták füstöskonyhás háznak, mivel nem volt külön kéménye, a füst főzés közben a konyha ajtajának külön nyitható, felső nyílásán távozott. Ezt az 1833-ban épült, e tájegységnek a legkorábbi, épen megmaradt épületét a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban állították ki. Az épület talpas-vázas szerkezetű, a kitöltő falazat változása az építési periódusokat mutatja: az első rész sövényfonással kitöltött, a hátsó pedig zsilipelt deszkafalazat. A boronafalazat mellett oldalt és elől L alakban körbefutó, oszlopos pitvar található. Az ablakok barokkosan keretezettek. A tetőszerkezete kissé előredőlő, csonkakontyolt, a ház zsúppal fedett, fahomlokzata faragással és festett virágmotívumokkal gazdagon díszített. A lakóház alapterülete 63,63 m2 , belsejében szoba, füstös-konyha és kamra található. A kamrában ácsolt gabonatartó hombárok foglalnak helyet. A ház a középparaszti gazdasági szinten lévő Pál Vince tulajdona volt. Udvarán fonott kas, galambdúc, disznóól-tyúkól és istállós pajta állt.


 Az 1900-as években a favázas házakat már felváltották a tömésházak. A tervezett fal két oldalára egy-egy úgynevezett „igával” keretbe foglalt deszkát helyeztek, amit megtöltöttek egy réteg agyagos földdel. Ezt alaposan ledöngölték, merevítésnek venyigét raktak rá, majd újabb földréteget döngöltek a keretbe. Ha a deszkák tetejéig értek, megemelték a deszkakeretet és folytatták a munkát. Így növelték a fal magasságát.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...