2015. december 28., hétfő

Mándi Református templom / Folytatáshoz kattints a posztra


 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén, Fehérgyarmattól keletre fekvő település. Fehérgyarmat 7,5 km, Fülesd 6 km, Penyige 3,5 km távolságra található.

 Mánd nevét az oklevelek 1345-ben említik először, ekkor a Mándy család tulajdona volt. 1528-ban János király Almássy Ádámnak, Mándy Ambrusnak, Benedeknek, Bernáthnak, Györgynek, és Jánosnak; Márton Gergelynek és Albertnek, Mándy Csányi Istvánnak, Csompáz Györgynek, Mándy Szabó Péternek, Uray Simonnak és Chéke Andrásnak új királyi adománylevelet ad mándi birtokaikra.
Mánd település a fent említett családok és örököseik birtokában maradt egészen a XVII. század végéig.
1755-ben Mándy János, Márton Miklós és István Csepelyi Miklós, János Mihály, Ferenc, László, és Albert és Balla István ismét új adományt kapott birtokaikra. Mellettük még a Kovács, Nagy, Lóránth, Tyukody, Fábián, Dancs családok voltak benne birtokosok.
A 19. század első felében az Ari, Csepelyi, Márton, Farkas, Fábián, Józsa, és Vállyi családok s földesurai.

 A templom a Szentendrei skanzenben található !

Elhelyezkedése
Mánd (Magyarország)
Mánd
Mánd
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 00′ 03″k. h. 22° 36′ 13″Koordinátáké. sz. 48° 00′ 03″, k. h. 22° 36′ 13″osm térkép ▼
Mánd (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
Mánd
Mánd
Pozíció Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térképén

1 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy láthattam itt is a mándi templomot Gyermek koromba kerültem a kis községbe és a régi templom orgonával benőtt "keritése" között bújócskáztunk.. Sokszor megszoktuk nézni mai napig,,,
    Volt már istentisztelet is tartva nekünk,kik Mánd lakosai vagyunk. De hallottuk, hogy esküvőt is tartottak múlt évben is benne. Sőt az ott dolgozók évente egyszer ott tartanak ünnepi istentiszteletet évente egyszer.
    Köszönöm ,hogy láthattam a szép fotókat. Üdv:Tné

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...