2015. január 10., szombat

TABÁNA fesztivált először 1968-ban rendezték meg Budán, az akkoriban nemrég parkosított TABÁN nevű városrészben. A tabáni buli a hetvenes évek magyar rockzenéjének szinte azonnal egy várva-várt, fontos helyszíne lett. Ezeket a május elején megrendezett szabad ég alatti koncerteket az LGT és a Mini indította el, de a következő években a Hobo Blues Bantől kezdve a Beatrice-ig az úgynevezett „nagy generáció” tagjai közül szinte mindenki fellépett ott, akinek valamilyen „rangja” volt a magyar rockzenei szcénában. Az LGT „Gyere, gyere ki a hegyoldalba” c. dalát épp ez a békés tabáni majális ihlette.
A fesztivál a rendszerváltás közeledésével fokozatosan vesztett jelentőségéből; a múlt rendszerben 1987 majálisán rendezték meg utoljára, ami egyben a LGT (első) búcsúkoncertje is volt, mivel ezután gyakorlatilag feloszlottak. Ekkoriban már elkezdtek május elsején kívül is szervezni rendezvényeket, koncerteket a parkba, de a „régi” fesztivál tíz évig szünetelt.
1997-ben a Rózsa Records szervezésében indult aztán újra és azóta is minden évben megrendezésre kerül.
A fesztivál mindig is ingyenes volt és az újjászervezés után is az maradt. Színpadán a nevesebb magyar rockzenekarok mellett helyet kapnak a fiatal(abb) rockegyüttesek, tribute zenekarok is.És a közelmúltban
2013.08.19.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...