2018. szeptember 7., péntek

Az Átányi kőkoporsó / Folytatás a posztban

A helyi legendák azt tartják, hogy az 1970-es években a falu református temetőjében egy régi kőkoporsó bukkant elő a földből - a különös szarkofág ma is látszik, sőt, a szóbeszéd szerint felbukkanása óta folyamatosan emelkedik felfelé, amit az oldalán található moha szintje is jelez. 
A koporsó az 1700-as évekből származik, a rajta található felirat szerint pedig egy kisfiúé: Kis-Bárczay Mihály szüleinek ölében meghala hevesi útja közepében, testét ide hozták gyászos sírjába, esztendős és öt hónapos korában.
 A legenda szerint a kisfiú fertőző betegségben, például himlőben halhatott meg, vannak azonban, akik szerint erőszakos halált halt, mivel pedig törvénytelen gyermek volt, még életében elátkozták.

 A különös sírról - melyet még a falu reformátussá válása előtt, ősi magyar szokás szerinti tájolással helyeztek a földbe - az ezoterikus tanok követői is úgy tartották, ártó erők veszik körül: a Magyar Boszorkányszövetség tagjai is kimentek a helyszínre, hogy megtisztítsák azoktól.
Bár sokan vannak, akik ma is messziről elkerülik a sírt, mások csodatévő, gyógyító erejében hisznek, és úgy tartják, a tiszta szívű, jó embereknek szerencsét, nem pedig balszerencsét hoz. Az átokűző szertartás óta sokan visznek mécsest, hálaajándékot a sírra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ezt is látnod kell

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...