2018. szeptember 16., vasárnap

12 őrült vagy furcsa szokás a múltból, amelyekre nehéz magyarázatot találni

12. Első és második alvás
A középkorban az európaiak között a bifázisos alvás dívott. Az első alvás napnyugta körül kezdődött és körülbelül éjfélig tartott. Akkor az emberek 2-3 órára felkeltek.
Volt, aki ilyenkor imádkozott vagy olvasott, mások a családjukkal vagy szomszédjaikkal töltötték. Ezután jött a második alvás, amely napkeltéig tartott.
11. Élő ébresztőórák
A felkoppintó, mint foglalkozás, a 18. század közepétől egészen az 1950-es évekig létezett. Az ő dolguk volt felébreszteni a korán kelőket. Bottal megkocogtatták az ügyfél ablakát, vagy köpőcsővel rálőttek.
Az nem tisztázott, hogy a felkoppintókat ki ébresztette fel, de állítólag le sem feküdtek munka előtt.
10. Ruhák fiúknak
A 16. századtól az 1920-as évekig bevett szokás volt a 4-8 éves kisfiúkra lányos ruhát adni. Ennek alighanem anyagi okai lehettek: a lány ruhákat könnyebb volt átalakítani, ahogy a gyerek nőtt.
A divat az uralkodókat sem hagyta érintetlenül: a képen II. Miklós orosz cár fia látható hasonló ruhában, mint amilyet a nővérei viselnek.
3
9. Chopine cipő
A chopine, más néven zoccoli vagy panelle egyfajta platform cipő volt, amely akár 50 centis is lehetett. Nem csoda, hogy a viselőinek a szolgálóik segítségére volt szüksége, nehogy szó szerint a divat áldozatául essenek.
A chopine-t nem csak divathóbortból viselték, hanem azért, nehogy a hölgyek ruhájának szegélye saras legyen.
8. Minden bajra érvágás
Ez a gyógymód 2000 éven keresztül, egészen a 20. század elejéig népszerű volt. Az érvágást szinte bármilyen betegségre alkalmazták, de sokszor még nagyobb bajt csinált, tovább gyöngítette szegény pácienst.
7. Hiányos higiénia
Egyes középkori országokban úgy tartották, hogy a víz csak megbetegíti az embert, a tetveket pedig "Isten gyöngyeinek" nevezték. Még az uralkodók is osztották ezeket a nézeteket.
I. Izabella kasztíliai királynő büszke volt rá, hogy csak kétszer fürdött egész életében: a születésekor és az esküvője előtt. Állítólag amikor egy lovag megjegyzést tett a királynő koszos kezére és körmeire, a királynő azt felelte: "Látnia kéne a lábamat!"
6. Fotózkodás halottakkal
Újabb, mai szemmel bizarr szokás. A 19. században így akarták megőrizni az elhunyt szeretteik emlékét. A halottakat úgy öltöztették, sminkelték, hogy élőnek tűnjenek, és természetes pózba ültették őket, a lehunyt szemhéjukra szemet rajzoltak.
5. Radioaktív szépségápolási termékek
A 20. század elején a radioaktív sugárzást még jó dolognak tartották, amit a csalók ki is használtak: vásárolhattál rádiummal és tóriummal feljavított kozmetikumokat, ételeket és italokat, radioaktív ajándéktárgyakat, sőt, olyan eszközöket, amelyek radioaktív elemeket kevertek a vízbe.
4. Heroin, mint köhögés elleni szer
Bár mily meglepő, 100 évvel ezelőtt a heroint a morfium ártalmatlan alternatívájának tartották, és a patikákban köhögés elleni szerként árulták. Még gyerekeknek is ajánlották.
Később felfedezték, hogy a heroin a májban morfiummá változik, ezért 1924-ben Németországban betiltották a használatát, de csak 1971-ben vált törvénytelenné.
3. Dohányzás a repülőn
50-60 éve a dohányzást nem tekintették rossz szokásnak. Az emberek még a repülőkön sem fosztották meg magukat ettől az élvezettől, tekintet nélkül más utasokra.
Manapság tilos a repülőkön dohányozni, de sok országban (pl. Iránban) nem vezették be a tilalmat.
2. Fürdőgépek
Velünk ellentétben a 18.-19. században az emberek még nem mehettek be csak úgy, a partról a vízbe. Fürdő gépeket kellett használniuk: speciális, fürdőkabinra hasonlító szekereket.
A szekereket behajtották a vízbe, hogy a fürdőzők a vizsla tekintetektől biztonságban úszhassanak. A nők fürdőgépeit a férfiakétól tisztes távolságban helyezték el.
1. Vécépapír helyett kövek
Hosszú listát lehetne írni azokról a dolgokról, amiket az emberek a wc papír feltalálása előtt használtak. Levelek, kukoricacsutka, kókuszhéj, birkagyapjú és rongy (azoknak, akik megengedhették maguknak), botra tűzött szivacs, vagy csak víz.
De az ókori görögök a legkülönösebbek: bizonyos higiéniai célokra köveket, kavicsokat vagy cserépdarabokat használtak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ezt is látnod kell

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...