2018. február 4., vasárnap

GAZ–M–20 Pobeda / Folytatás a posztban

 GAZ–M–20 Pobeda (oroszul Победа), magyar forrásokban gyakran Pobjeda szovjet autótípus, amelyet 19461958 között gyártott Gorkiji Autógyár (GAZ).
 második világháborúban elért győzelemre emlékeztet a Pobjeda típusnév, amely magyarul „győzelmet” jelent. Andrej Lipgart és tervezőcsoportja a maga idejében korszerű, megbízható autót tervezett, amely hivatalosan a GAZ–M–20 típusjelzést viselte.
 A ponton-karosszériás, kétliteres négyhengeres motorral ellátott modell hasonlít az angol Standard gyár Vanguard nevű modelljére. Ez a hasonlóság a szovjetek szerint abból adódott, hogy az angol gyár egyszerűen lemásolta a Pobjeda orr-részét. 
 Ezzel szemben a The Motor magazin egy 1952-ben megjelent számában az olvasható, hogy a szovjetek másolták le a Standard Vanguardot, és nem fordítva. Ez utóbbi állítást viszont meghazudtolja az a tény, hogy a Pobjeda tervrajzai már 1943-ban elkészültek, és az első kész autó 1946-ban hagyta el a gyárat, míg a Vanguard csak 1947-ben jelent meg.
 A 13 éves termelési ciklus alatt jó néhány modellváltozata készült, míg 1958-ban végleg átadta a helyét a Volga típusnak. Varsóban szovjet segítséggel létesült az FSO autógyár, amely kezdetben szovjet licenc alapján a Pobjedát Warszawa néven gyártotta. A magyar utakon is látható volt a Pobjeda, amelyet taxiként és az ÁVH-nál is gyakran alkalmaztak.

GyártóGAZ
Gyártás helye Szovjetunió
Gyártás éve19461958
Modellvariánsok4 ajtós szedán,
kabrió
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz4665 mm
Szélesség1 695 mm
Magasság1590 mm
Tömegkb. 1350 kg
Tengelytáv2700 mm

3 megjegyzés:

  1. A Kor Csúcs Tchnikájának Is Mondható

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az oldalt szelepelt motorban beégtek a szelepek mindig, ha nagyobb tempóval ment tartósan

      Törlés
  2. Aránylag kényelmes jármű a korának megfelelően.Csak nagy a fogyasztása.

    VálaszTörlés

Ezt is látnod kell

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...