2016. november 8., kedd

Hunok egy Svájci vőlgyben / Folytatás a posztban


Chandolin

Val d’Anniviers (é. sz. 46° 12′k. h. 7° 30′
Koordinátáké. sz. 46° 12′, k. h. 7° 30′térkép ▼) egy svájci völgy. Lakóiról feltételezik, hogy hun eredetűek.

A völgy Svájc déli részén, Wallis/Valais (Vallese/Vallais) kanton Sierre/Siders nevű városának közelében, a Rhône folyótól indul, és felnyúlik egészen a 4478 m magas Matterhorn csúcsig.

A terület a magyar történetírásban mint Hunok völgye is ismert. Attila, a catalaunumi síkon 451-ben vívott ütközet után visszavonult Pannoniába. Feltételezik, hogy a főseregtől leszakadt hun csapattöredékeket a rómaiak és szövetségeseik, Aetius római hadvezér irányításával tovább üldözték, és ezek vetődhettek a Rhône völgyéből nyíló, elzárt mellékvölgybe. A völgyben lakók testalkata, élettani jellemzői (mongolfoltja, mongolredője, markerjegyei stb.), rovásírása, népművészete (életfái, tulipánjai, kopjafái), ételkultúrája (húspácolása) és nyelve átvészelte az évszázadok viharait, és részben még ma is tanulmányozható, dokumentálható.
A Kiszely István antropológus által 1996-ban írt A svájci "hun völgy" című tanulmány, valamint az 1781-ben a genfi székesegyház kántora, Mark Theodor Bourrit által, az Alpokról írt könyvében is szerepelnek a völgyben lakó népek hun eredetét feltételező kijelentések. Horváth Mihály külföldre emigrált magyar lelkész 1853-ban járt a völgyben, amelyről 1881-ben jelent meg beszámolója. A műben e lelkész leírja, hogy a helyi lakosságnak a környékbeli népektől eltérő, jellegzetes külső vonásaik vannak. Jean-Jacques Rousseau is írt a helyiek kirívó vendégszeretetéről, mely -szerinte- a környék lakóit nem kimondottan jellemezte akkoriban, valamint a helyiek szorgalmáról és szerénységéről is beszámolt művében. A völgy helységnevei könnyedén magyarosíthatók: Grimentz (Grimenc), Vissoie (Viszoj), Ayer (Ajer), Luc (Luk), Pinsec (Penszék), Moyoux (Major).
A japán Hideo Matsumato professzor által elvégzett vérmintákon alapuló kutatás szerint az „őslakosok egy része belső-ázsiai markerű, azaz vérsavójuk olyan speciális immunanyag-megosztást mutat, amely Európa népeire nem jellemző”.
Val d’Anniviers, a „hunok völgye”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...