2015. szeptember 19., szombat

A kacsintós pénztárca

A tárca a ’70-es években hódított igazán, de mintha a céllövöldék kínálatában 2-3 pálcáért a ’80-as években is fel-felbukkant volna. A „gyártása” egészen pontosan 1969 és 1979 között történt, a leleményes házibarkács technika pedig a többdimenziós képek segítségével alkotta meg a kacsingatós bukszát. Hihetetlen őrület vette kezdetét. A termék annyira népszerű lett, hogy kígyózó sorok álltak érte a boltok előtt, az üzletek pedig nem győzték gyártatni a pénztárcát.
kacsintos_penztarca_2
Az alapötlet az volt, hogy a többdimenziós nyugati képeslapokat egy fólia mögött a tárca elejére hegesztették, és ennyi. Egyszerű, de nagyszerű, minek bonyolítani. A legnagyobb gondot a folyamatban a nyugati képeslapok beszerzése okozta, ugyanis előfordult, hogy a bécsi képeslap készletek is fogyóban voltak a magyar vásárlók miatt. Volt olyan hazai trafik, amely szinte mást sem adott el álló nap, csak és kizárólag kacsintós pénztárcát.
Hogy a történet ne álljon meg ennyivel, és legyen benne még egy csavar: a bukszára a hazánkban állomásozó szovjetek is rákaptak. Mit rákaptak, rávetették magukat. Azt beszélik – némi fenntartással kezelve persze a forrást –, hogy 40-50 kacsingatósért ezredesi rangot adtak a Szovjetunióba hazatérő katonáknak. Végül – talán látva a szovjetek rajongását, talán maguk fedezték fel – a környező országokba is szállítani kezdtük a pislogó csodát. Sőt, a csehek kamionszámra vitték haza az árut, hogy pótolni tudják a vásárlók igényeit. A gyártótól megvett tárcákat az eladók négyszeres haszonnal tudták eladni, ami szintén azt mutatja, hogy nem volt rossz az üzlet.
A kacsintós pénztárca népszerűségének okát a mai napig lehetetlenség megfejteni. Annyi azonban bizonyos, hogy a buksza a retró idők egyik kultikus tárgyává vált, és az is marad immár az idők végezetéig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...