2015. május 16., szombat

gasztroAlkotmány "Mindenki felelős önmagáért" / Folytatáshoz katt a posztra !


gasztroAlkotmány


MI, A MAGYAR KONYHA FOGYASZTÓI, az új évezred kezdetén, felelősséggel minden éhes és szomjas magyarért, kinyilvánítjuk az alábbiakat:

Elismerjük a magyar konyha szentháromságának, a zsírnak, hagymának és őrölt fűszerpaprikának a nemzetmegtartó szerepét.



  • Többnyire egyetértünk a Magyar Gasztronómiai Egyesület képviselőivel, akik elsőchartájukban kimondták, hogy konyhánk jövője ezektől a pontoktól függ.
  • Valljuk, hogy a huszadik század gasztronómiai és borügyi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a gasztronómia és borfogyasztás megújulására.
  • Bízunk a közösen alakított nemzeti konyhában, a fiatal nemzedékek elhivatottságában.
  • Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink kreativitásukkal, igényességükkel és főzni akarásukkal ismét naggyá teszik a magyar konyhát.


  • Alapevés








  • Magyarország állatformája: a disznó (térképről inkább birka).
  •  
  • A magyar család az, ahol a nagypapa kolbász tölt és sonkát füstöl, a nagymama lekvárt főz és savanyúságot tesz el. 
  •  
  • A magyar család alapja egyrészt a férfi, aki pörköltet készít és nem mosogat, másrészt a nő, aki vasárnapra húslevest, rántott húst és máglyarakást készít, szombatonként palacsintát vagy szilvás gombócot csinál. 
  •  
  • A magyar családhoz tartozik még a kutya (fajtája lehet puli, pumi, mudi, kuvasz, komondor, erdélyi kopó, magyar agár vagy vizsla), mely az ebéd maradékát elpusztítja. 
  •  
  • A magyar család legfiatalabb egysége a gyerek (lány vagy fiú), akinek rudija piros pöttyös, hamburger helyett lángost, gyros helyett füstölt főtt marhanyelvet, kóla helyett házi málnaszörpöt fogyaszt. A főzeléket szereti, a déli gyümölcsöket (banán, mangó, kivi) megveti, a magyar gyümölcsöket megeszi. (Eheti még a magyar narancsot is.)
  •  
  • Minden fiú és lány tudjon magáról gondoskodni a konyhában.
  •  
  • Tíz lakóegységenként egy háztartásban a nagymamákat málnaszörp, szilva-, barack-, csipkelekvár készítésére kötelezzük, ugyanígy az apákat disznó ölésére, bor és pálasz készítésére sarkalljuk.


































  • A magyar konyha

    Valljuk, hogy minden olyan nemzetrontó élelmiszer ipari termék létrehozása, kereskedelme, fogyasztása, mely a magyar ízlés, gyomor és konyha sarkát rágja rég, és ezen felül idegenlelkületű is, száműzendő a magyar konyhából. De vannak, amiket támogatni kell.


      Tiltó alapevések

  • A vegeta, a gulyáskrém, a zacskós leves, a leveskocka, az ételízesítők, a light üdítőitalok, a sovány tej, a sovány túró, a sovány tejföl tiltólistára kerül.
  • A nemzeti ételeket meggyalázó, a nemzeti konyhát ellustító termékeket minden nemzeti magyarnak el kell utasítania, mint az ipari konzervlecsót, a nyálkás-műfüstölt-pácinjekciózott szalonnát, sonkát, tarját.
  • Iszapízű, zsíros és gyorshízlalt pontyból halászlevet nem készítünk, Balaton partján fagyasztott hekket nem eszünk.
  • Ahogy fagyasztott ipari halfiléket sem, melyek halnak nevezése tilos.
  • Az elmúlt évtizedekben a liszt és üzemanyag drágulása során a nemzetidegen pékek termékeit megvetjük. Úgy mint a puffasztott pékárukat, a héjből és levegőből álló zsemlét, a tartósított zacskós kenyeret, és általában a tartósított péksüteményeket. Ugyanígy kiűzendő a kenyér-, palacsinta-, piskóta-, császármorzsa-lisztkeverékek, általában a sütőporral kevert lisztek.
  • A margarint, mint olyat, en bloc a határainkon kívülre száműzzük.
  • Az álbarát lengyel cukrásztermékeket kitiltjuk a kisboltokból (kivéve a krowkát).
  • A narancssárga biliárdgolyó paradicsomokat betiltjuk.
  • A haszontalan főzőműsorokat betiltjuk, vagy elképzelhetetlen időpontra tetetjük a tévétársaságokkal.
  • Schobert Norbi száműzessék.
  • Betiltjuk az aspartamot.
  • Betiltjuk a guargumit.
  • Mint Európa egyik legnagyobb spárgatermelője és exportőre, jelenleg legutolsó spárgafogyasztója, ideiglenes hatállyal beszüntetjük a spárgaexportot, amíg nem esznek minden nemzeti menzán spárgát a gyerekek.




  • Óhajtó alapevések

  • Kistermelői piacot kell alapítani minden városrészben.
  • A magyar hentes tanulja ki a szakmáját becsülettel, és onnantól húsügyben a szava legyen szent és sérthetetlen.
  • A közétkeztetésre az állam személyenként legalább 1000 forintot fordít egy főre naponta.
  • Védett állatainkat, terményeinket, ételeinket ezentúl a nemzeti jelzővel rangosítjuk. (Ha már olyan sok szép nemzeti csirkéink, nemzeti disznóink, nemzeti marháink, nemzeti birkáink vannak, meg ott a nemzeti gulyás, nemzeti somlói galuska, nemzeti bajai halászlés, stb.)
  • Nemzeti disznónk a mangalica, nemzeti marhánk a szürke marha, nemzeti birkánk a racka juh.
  • Rendes minőségű csirkét, marhát, tojást, belül nem rohadt krumplit, hagymát és fokhagymát, lisztet és marhafaggyút adunk a népnek.
  • Támogatjuk, hogy a Legfelsőbb Bíróság neve Kúria legyen. Sőt, elmúlt a hitvány krumplis tészták és császármorzsák ideje is. Térjen vissza a grenadírmars és a kaiserschmarn! Valaki rendet tehetne a tócsni-lapcsánka-prósza körül elhatalmasodó káoszban is.
  • Az alaptörvény egyik indokolatlan korlátozása szerint Magyarország védi a házasság intézményét, "mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget". Mi ennél vadabb házasságokat is bátorítanánk. Olajét és ecetét például, amelyeket összehozni először nem könnyű, de ha mégis sikerül, akkor kiváló.



  • Borügyi alapivások

  • 3-5 dl bor elfogyasztása minden 14 év felettinek naponta, persze kötelező jelleggel. Aki ezt nem bírja, cserélheti 0,5 dl pálinkára.
  • Az éttermekben magyar borból:
  • étkezés előtt fröccs (gyomrot csinál)
  • étkezés közben fröccs (helyet csinál)
  • étkezés után fröccs (segíti az emésztést)
  • Étkezés előtt tiltjuk a pálinka fogyasztását, ugyanígy a pálinka lehűtését.
  • Megvetjük és nemzetidegennek kiáltjuk ki a boros kólát (VBK, Leó, vadász, stb.) árusítókat, fogyasztókat.
  • A támogatjuk az olaszrizling telepítését a magyar szőlőterületekre. (Tokaj kaphat felmentést.)
  • Gyönyörű fehér szőlőfajták osztozzanak még: furmint, hárslevelű, ezerjó, kövidinka, rizlingszilváni, cserszegi fűszeres, zöldszilváni, zöldveltelini, rajnai rizling, sárfehér, tramini, gohér, járdovány, kéknyelű, zenit, zefír, zeusz, zéta, szürkebarát.
  • Kékszőlőből telepítessék egy leheletnyi, éspedig kadarka, kékfrankos, csókaszőlő, zweigelt, oportó.
  • Nemzetileg és államilag ápolni kell a folyóbor kultúrát kötelező jelleggel minden vendéglátóhelyen. (A pincészetekben is.)
  • A magyar (bor)arculat kialakítása, a magyar bormarketing hozzáértő kezekbe adása, nem terület, de minőség alapú érdekképviselet.
  • A nagyszerű szőlő- és borkultúrájáról ismert angolszászok talpnyalásának tiltása. (Maradjanak csak a whisky-nél.)
  • Kötelező szőlőtelepítés, szőlő rekonstrukció, megfelelő szőlő felvásárlási árak.
  • Olasz kamionok határon való visszafordítása.
  • Borgyárak édes vörösborainak (és kétes eredetű fehérborainak is) kivonása a bor megjelölés alól, hasonlóan a pálinkához.
  • Hamvas Béla, Krúdy Gyula, Márai Sándor, Németh Márton, Kocsis Pál, Mathiász János, Bakonyi Károly (írhatsz még nevet, ha jut eszedbe) azonnali szentté avatása.
  • A siller és fröccs nemzeti jelképként való bejegyzése, a Himnusz kiegészítése a fröccs és a siller szavakat méltató záró sorokkal.

  • Mi, Magyarország gasztroszexistái készen állunk arra, hogy országunk étkezési és borfogyasztási rendjét a nemzet együttműködésére alapítsuk.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...