2014. december 22., hétfő

NAGYKANIZSA RÉGI KÉPESLAPOKON...


A Csengery út régen
NAGYKANIZSA
Tipikus monarchiabeli kereskedőváros (habár már a XVI. században is az, amikor a Stájerországba irányuló marhakereskedelem központja), valamikori híres végvár, vasúti csomópont (ahogy az ismert nótában is szerepel). Mindenhogyan a megye legjelentősebb települése évszázadokon keresztül. Fénye Trianon után erősen megkopott, 45 után mesterségesen vissza lett fejlesztve az addig jelentéktelen Egerszeg javára. Bár mindig a legjelentősebb városa a megyének, sohasem volt megyeszékhely a helyiek örök keserűségére, pedig többször próbálkozott e státusz megszerzésével.
1245-ben említik először, neve szláv eredetű, jelentése a fejedelem birtoka.
Lakossága ma színmagyar, de valójában négy etnikumból lett összegyúrva (magyar, német, zsidó és szláv). Török uralom (1600-1690) alóli felszabadulása után tömegesen érkeznek a betelepülők, főleg németek, szlávok és magyarok, majd kicsit később a többnyire cseh területekről jövő zsidók. Ám maradnak itt törökök is (igaz ők is jobbára délszlávok). A németek 1860-ra elmagyarosodnak, akárcsak a délszláv elemek, valamint a 3.000 főt kitevő zsidóság is. Később cigányok is költöznek ide.
Mára a zsidóság az ismert okok miatt gyakorlatilag kiveszett, a többi népelem már régen asszimilálódott. Akik ma nem vallják magukat magyarnak, jobbára 45 után a várostól délre fekvő falvakból beköltöző délszlávok, többnyire horvátok. Számuk ugyan elenyésző, azonban ha betekintünk a telefonkönyvbe, ma is hemzsegnek a németes, délszlávos hangzású nevek. Hát igen, Nagykanizsa igazi olvasztótégely volt.


 
A pályaudvar 1908-ban az átalakítás előtt

Az akkor még létező fedett csarnokA Kereskedelmi kaszinó régen

Az Ady utca 1910 körül

A régi Ady utca

A Csengery út régen

Blumenschein-palotaBajer cukrászda

Baloldalt a Weiser-ház

Bankpalota és Felsőtemplom

Takarékpénztár székháza és Biztosító Palota

Takarékpénztár székháza, a másik sarkon még nem létezik a Biztosító Palota

Régi kép a Deák térről

Régi képek a Fő útról

A Centrál Hotel régenA régi városháza (a jobboldali épület a városháza felirat alatt), sajnos a világháború áldozata lett. Állítólag csodálatos díszterme volt

A 20-as honvéd gyalogezred emlékműve a 30-as években, mellette
a taxi-állomással


Az Erzsébet tér északkeleti része

Ugyanez kicsit közelebbről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...